Usein kysyttyjä kysymyksiä suursäkeistä

Alla listattuna tyypillisimpiä kysymyksiä vastauksineen suuräkeistä. Autamme mielellämme oikeanlaisen suursäkin valinnassa.

 1. Mikä on suursäkki? Nimensä mukaisesti suursäkki on suurikokoinen säkki, jota käytetään tyypillisesti rakeisten ja hienojakoisten materiaalien varastointiin ja kuljetukseen. Yleensä ne valmistetaan kudotusta polypropeenista, ja tyypillisin pohjakoko on 90x90cm korkeuden vaihdellessa. Suursäkin mitat voivat kuitenkin vaihdella laajasti perustuen käyttäjän tarpeisiin ja käytettävyyteen. Tyypillisesti niihin pakataan 500-1500 kg painosta tuotetta. Niitä voidaan liikutella lavan päällä tai nostaa säkin omista nostolenkeistä.
 2. Mistä suursäkit valmistetaan? Ulkosäkki valmistetaan uudesta polypropeeni muovista ja sisäsäkki polyeteeni muovista
 3. Minkä kokoisina suursäkkejä on saatavilla? Suursäkin kokovaihtoehtoja on useita, ja mitat voidaan räätälöidy (pituus x leveys x korkeus) lähes miksi tahansa. Rajoituksia on toki olemassa, mutta useimmiten suursäkkien pohjakoko on 70-110 cm x 70-110 cm ja korkeus 250 cm asti. Koon ja mitoituksen määrittelee asiakas käytettävyyden, toimivuuden ja turvallisuuden perusteella.
 4. Ovatko suursäkit vesitiiviitä? Suursäkit eivät ole sellaisenaan vesitiiviitä, sillä kangas on kudottua. Suursäkin kangas voidaan kuitenkin laminoida suojaamaan kosteudelta. Laminoinnista huolimatta säkin saumat kuitenkin vuotavat, joten paras tiiveys saadaan aikaan sisäsäkillä. Valinta laminoinnin ja sisäsäkin välillä riippuu näin ollen siitä, kuinka vesitiivis suursäkin tulee olla. Suursäkkejä on saatavilla myös erikseen suunniteltuna täysin nestemäisille aineille. Tilanne voi myös olla päinvastainen eli halutaan suursäkin suodattavan pakattavasta materiaalista nesteen pois. Tällöin suursäkin kudos voidaan tehdä sellaiseksi, että neste nimenomaan läpäisee sen.
 5. Kuinka suursäkkiä nostetaan? Jokaiseen suursäkkiin on merkattu käsittelyohjeet. Suursäkkiä voidaan nostaa esimerkiksi trukilla säkin nostolenkeistä, jotka ovat räätälöitävissä asiakaskohtaisesti. Tyypillisin vaihtoehto on 4 nostolenkkiä pituudeltaan 25 cm, mutta pituudet vaihtelevat laajalti ja myös 1- ja 2- lenkkiset suursäkit ovat yleisiä juuri käsittelyn helppouden vuoksi. Neljälenkkisessä suursäkissä on tärkeää nostaa säkkiä tasaisesti kaikista neljästä lenkistä. Suursäkin alla ei myöskään tule koskaan olla turvallisuussyistä, kun sitä nostetaan.
 6. Kuinka suursäkki tyhjennetään? Tyypillisin tyhjennysvaihtoehto on säkin pohjassa oleva poistoputki, joka samaa kudottua materiaalia kuin itse säkki ja solmittu narulla kiinni. Poistoputki, josta käytetään myös sanaa tyhjennysventtiili, voi olla myös suojattu, jotta säkki ei missään tapauksessa aukea ennen kuin on tarkoitus. Poistoputken on täysin räätälöitävissä mm. pituuden ja halkaisijan suhteen. Tasapohjaiset suursäkit puolestaan tyhjennetään leikkaamalla pohja auki. Tähän on olemassa oma työkalunsakin ns. säkkiveitsi, mutta tyypillistä on myös, että säkki lasketaan tähtimäisen terän päälle. Vaihtoehto tyhjennykseen voi olla myös pohjalenkit, jolloin säkki nostetaan pohjassa olevista lenkeistä tyhjennettäväksi. Poistoputken lisäksi on myös ratkaisuja, joissa pohja aukeaa kokonaisuudessaan.
 7. Voidaanko suursäkki käyttää uudelleen? Kyllä, suursäkkejä voidaan käyttää uudelleen, mutta tällöin niiden tulee olla tarkoitettu uudelle käytettäväksi, jolloin turvakerroin (SF) on 6:1. Usein myös 5:1 turvakertoimen suursäkkejä käytetään uudelleen, mutta emme suosittele tällaista toimintaa, koska niiden vahvuus ei ole luokiteltu uudelleenkäyttöä varten, joten uudelleenkäyttö voi aiheuttaa vaaroja. Uudelleenkäytössä on aina huomioitava suursäkin kunto.
 8. Mikä on laminointi?Laminointi on suojaus kosteudelta, joka tehdään kudotun PP kankaan pinnalle. Lisäksi laminointia käytetään, kun säkkiin pakataan hyvin hienojakoista materiaalia, jolloin lisäksi tyypillisesti saumat tehdään pölytiiviinä. Laminointia tiiviimpi vaihtoehto on sisäsäkki.
 9. Miten suursäkin tilavuus lasketaan? Tyypillisesti tilavuus määritellään yksinkertaisesti laskutoimituksella suursäkin sisämitoista pituus x leveys x korkeus (m). Esimerkiksi 90x90x130 cm suursäkin tilavuus on näin ollen 0,9×0,9×1,3=1,09 m3. Todellisuudessa suursäkki tyypillisesti kuitenkin pyöristyy varsinkin ilman sisävahvikkeita, mikä osaltaan vaikuttaa tilavuuteen.
 10. Mikä ero on pyöreäkudotuilla ja tasakudotuilla suursäkeillä? Pyöreäkudotuissa suursäkeissä koko säkin rungon muodostaa pyöreäksi kudottu arkki kangasta. Tähtipohjaisessa säkissä myös säkin pohja muodostuu samaisesta materiaalista ja 1- ja 2-lenkkisissä suursäkeissä tyypillisesti puolestaan myös säkin lenkit on tehty samaisesta materiaalista. Tasakudotussa suursäkissä runko muodostuu tyypillisesti kolmesta paneelista eli yksi ns. U -paneeli muodostaa kaksi sivua ja pohjan ja yksittäiset paneelit kaksi muuta sivua.
 11. Mitä SWL tarkoittaa?SWL tulee englanninkielen sanoista Safe Working Load eli käytännössä turvallinen kuorman paino. Jokaiselle suursäkillemme on testattu turvallinen maksimikuorma.
 12. Mitä SF 5:1 tarkoittaa?Tyypillisesti suursäkin SF (Safety Factor) eli turvakerroin on 5:1, joka tarkoittaa sitä, että suursäkki on tehty ja testattu kestämään 5 kertaa SWL:n mukainen paino. Käytännössä näin ollen esimerkiksi SWL 1000 kg ja SF 5:1 suursäkin tulee näin ollen testattaessa kestää 5000 kg jatkuva kuormitus. 5:1 turvakertoimen suursäkit ovat tarkoitettu kertakäytettäväksi. Useaan kertaan käytettäväksi suunniteltujen suursäkkien SF on 6:1.
 13. Ovatko suursäkit kierrätettäviä? Kyllä, suursäkit ovat valmistettu puhtaasta uudesta polypropeenista. Mikäli suursäkissä on sisäsäkki, on se valmistettu puolestaan uudesta polyeteenistä. Tyypillisesti suursäkit voidaan hävittää polttamalla energiahyötykäyttöön. Kierrätykseen liittyvät materiaalimerkinnät löytyvät myös jokaisesta suursäkistä.
 14. Mikä on kaulus? Kaulus on suursäkin yläosan rakenne, jolloin suursäkki aukeaa ylhäältä koko suuaukon mittaisesti ja on suljettavissa kaulukseen ommellulla narulla.
 15. Mitä eroa on kauluksella ja avoimella yläosalla? Erona on kaulus itsessään, joka puuttuu avoimen yläosan suursäkistä. Kauluksellinen suursäkki voidaan sulkea, kun taas avoimen yläosan suursäkiä ei ole mahdollista sulkea vaan pakattava tuote jää näkyviin.
 16. Mikä on täyttöputki? Täyttöputkesta käytetään myös termiä täyttöventtiili. Standardina täyttöputken halkaisija on 40 cm ja pituus 50 cm, mutta halkaisija ja pituus voidaan räätälöidä asiakkaan tarpeen mukaan.
 17. Mitä ovat nostolenkit? Nostolenkeistä nostetaan suursäkki tyypillisesti trukin piikeillä. Yleisin vaihtoehto on 4 nostolenkkiä säkin neljässä nurkassa, mutta vaihto on myöskin käsittelyä helpottavat 1- ja 2-lenkkiset suursäkkimallit. 4-lenkkisten suursäkkien nostolenkit ovat standardina 25 cm, mutta niiden pituus, vahvuus ja leveys voidaan mitoittaa asiakkaan tarpeiden mukaiseksi.
 18. Mikä on ns. nostohihna? Nostolenkkien sijaan suursäkissä voi olla molemmilla sivuilla putki / hiha, joka on tehty PP kankaasta kuten itse säkkikin, ja tällöin suursäkki voidaan nostaa ylös työntämällä turkin piikit hihoihin.
 19. Voiko suursäkin nostamiseen käyttää nostokurkea? Kyllä, mutta tällöin nostohihnojen tulee olla oikeanlaisia kyseiseen käyttöön suunniteltuja. Nostettaessa tulee noudattaa säkin lapussa ilmoitettuja ohjeistuksia.
 20. Mikä on D-lenkki? D-lenkki on pitkä nostolenkki joka ommeltu säkkiin kiinni yhdestä kulmasta ja ulottuu säkin suuntaisesti toiseen nurkkaan, josta se on myöskin kiinnitetty. Tällöin puhumme nelipistesuursäkistä, joka on kahdella nostolenkillä.
 21. Kuinka voin kiinnittää dokumentteja suursäkkiin? Tyypillisesti suursäkissä on PE-muovinen dokumenttitasku tätä varten, joka voi olla kooltaan esimerkiksi A4 tai A5, mutta koko ja sijainti säkissä on myös asiakkaan määriteltävissä. Dokumenttitaskulle on myös olemassa erilaisia suljentatapoja.
 22. Voidaanko suursäkkiin tehdä painatus? Kyllä, suursäkit voidaan painattaa. Tyypillisesti painatus tehdään kahdelle sivulle tai kaikille neljälle sivulle. Painatus tehdään yleensä yhdellä, kahdella tai kolmella värillä, mutta myös useampi on erikoistapauksissa mahdollista.
 23. Mitä ovat sisävahvikkeet? Sisävahvikkeet ovat kangaspalat, jotka ommellaan suursäkin sisäkulmiin, jotta säkki säilyttää neliskanttisen muotonsa myös täytenä. Sisävahvikkeissa on reiät, joiden läpi säkin sisällä materiaali pääsee leviämään kauttaaltaan. Sisävahvikkeellisen säkin sivut eivät pyöristy, jolloin kuljetustila voidaan käyttää hyväksi tehokkaammin. Säkki pysyy myös paremmin pystyssä. Sisävahvikkeellisesta suursäkistä käytetään myös nimitystä Q-bag.
 24. Mikä on B-lock? B-lock on lisäosa suursäkin täyttö- tai poistoputkeen, jonka avulla voidaan putki sulkea ja avata hallitusti säätämällä. B-lock on nopea tapa sulkea putki ja sen avulla voidaan säätää ulosvirtausta. Laite lukittuu nopeasti ja helposti, ja korvaa normaalin sidontanarun.
 25. Mikä on aukeava pohja? Aukeavan pohjan suursäkissä pohjan muodostavat liepeet, joiden avulla säkin koko pohja avautuu. Kyseistä sovellusta käytetään tyypillisesti klapisäkeissä sekä silloin kun tavara on koostumukseltaan sellaista, ettei se tule ulos tyypillisestä poistoputkesta putken pienen halkaisijan vuoksi.
 26. Mikä on kartiopohja? Joissain tapauksissa, kun materiaali ei virtaa helposti ulos poistoputkesta, voidaan säkin alaosa tehdä kartion muotoiseksi, jotta helpotetaan purkua alakautta. Ilman kyseistä ratkaisua säkkiin pakattu materiaali saattaa paakkuuntua erityisesti säkin nurkkiin eikä tule kokonaan ulos.
 27. Mikä on UV-suojaus? Suursäkiemme materiaalin valmistuksessa käytetään auringon UV-valolta suojaa lisäainetta, joka parantaa säkin kestävyyttä auringonvalossa, jottei säkki haurastuisi ja siten tulisi vaaralliseksi käsitellä. PP-säkeissä puolestaan UV-suojausta ei ole vakiona.
 28. Minkä väristä säkin materiaali voi olla? Materiaalin standardiväri on valkoinen, mutta se voidaan myös valmistaa täysin asiakkaan toivomassa värissä, jolloin minimivalmistuserä on n. 2000 kg.
 29. Mitä pölytiivistys tarkoittaa? Pölytiivistyksellä estetään hienojakoisen materiaalin vuotaminen säkistä ulos. Säkit valmistetaan kudotusta kankaasta ompelemalla niitä yhteen, joten on mahdollista, että pakattu materiaali pääsee vuotamaan saumoista tai ompeleiden kohdasta ulos. Pölytiivistettyjen suursäkkien ompeleissa ja saumoissa käytetään lisänä erityistä paksua lankaa tai huopamaista kangasta, jolloin säkki saadaan tiiviiksi. Pölytiivistys tulee kysymykseen erityisesti silloin, kun pakattava materiaali on hienojakoista, pölyävää ja jauhemaista.
 30. Mitä eri materiaalipainoja on olemassa? Säkin materiaalipaino mitoitetaan tavaran painon (SWL) sekä tyypin mukaan. Mikäli säkin sisälle tulee teräväreunaista tavaraa kuten sepeliä, tulee materiaalipaino mitoittaa riittävän korkeaksi. Lisäksi materiaalipainoa kasvattamalla saadaan säkkiin tukevuutta ja ryhtiä. Tyypillinen materiaalipaino suursäkeissä on 90 g/m2 – 250 g/m2 käyttökohteesta ja säkkityypistä riippuen. Materiaalipaino voidaan mitoittaa asiakkaan tarpeen mukaan.
 31. Voiko suursäkissä olla sisäsäkki? Kyllä, sisäsäkki voi olla irrallisena suursäkin sisällä tai kiinnitettynä ulkosäkkiin. Sisäsäkkejä on erityyppisiä käyttökohteesta riippuen mukaan lukien nesteelle soveltuvia, happea läpäisemättömiä (EVOH) ja sisävahvikkeellisia.
 32. Minkä kokoisen suursäkin tarvitsen tuotteilleni? Koon määrittämiseksi, tulisi harkita seuraavia asioita: tuotteen tilavuuspaino, täyttö- ja purkuvaatimukset sekä kuljetuksen ja varastoinnin vaatimukset.
 33. Mikä on antistaattinen suursäkki? Antistaattinen suursäkki valmistetaan staattisesti suojatusta materiaalista, jonka ansiosta staattinen sähkö pääsee purkautumaan turvallisesti.
 34. Kuinka estän sisäsäkin luisumisen suursäkistä ulos poistoputkesta tyhjentäessä? Paras ratkaisu tähän ongelmaan on kiinnittää sisäsäkki jollain tapaa ulkosäkkiin. Kiinnittämiseen on useita eri tapoja: sisäsäkki voidaan liimata jokaisesta nurkasta ulkosäkkiin ja/tai ommella kiinni säkin yläosaan. Liimaus voidaan tehdä myös esimerkiksi pohjaan kauttaaltaan, joka puolestaan on hyödyllinen ratkaisu tasapohjaisissa suursäkeissä, jotka leikataan pohjasta auki.
 35. Onko suursäkin kangas hengittävää? Ilma ja myös vesi läpäisee laminoimattoman kudotun säkkikankaan. Mikäli säkin tulisi olla kuitenkin selkeästi hengittävä, voidaan se valmistaa ns. huokoisesta kankaasta, johon on tehty ilman kiertoa varten pystysuorat urat.
 36. Voidaanko suursäkkejä säilyttää ulkona? Jos niin kuinka kauan? Kyllä, mutta suursäkki heikkenee UV-säteilyn seurauksena, joten emme suosittele ulkovarastointia. Ulkona varastoidessa suursäkki tulisi peittää ja suojata UV-säteilyn ja sään vaikutuksilta. Suursäkeissä on standardina UV-suojaus, mutta puolestaan PP-säkeissä ei ole. Varsinainen kestävyyteen ulkona vaikuttavat useat seikat, kuten sää, UV-säteily, säkin rakenne (materiaali, UV-suojaus, kudonta, langat) ja pakattava materiaali, joten sitä, kuinka kauan suursäkki ulkona kestää, on mahdotonta sanoa.
 37. Mikä on UN -hyväksyntä? UN-hyväksyntä tai VAK-hyväksyntä edellyttää itsenäisen laboratorion testausta, jossa suursäkkiä mm. pudotetaan ja revitään. Tällöin suursäkkiä voidaan käyttää testauksen määrittelemien vaarallisten aineiden kuljetukseen. Tulee aina varmistaa, minkä tyyppisen UN -hyväksynnän pakattava materiaali vaatii ja sertifikaatin soveltuvuus kyseiselle materiaalille. UN-hyväksytyn suursäkin turvakerroin (SF) on 6:1.
 38. Löytyykö varastostanne UN-hyväksyttyjä suursäkkejä? Meiltä löytyy varastotuotteena yksi UN-hyväksytty suursäkkimalli BPUN120. Vaatimukset UN-hyväksynnän suhteen poikkeavat kuitenkin pakattavan materiaalin mukaan, joten räätälöity ratkaisu, jolla tehdään erikseen testaus UN-hyväksyntää varten, voi olla tarpeen. Tällöin myös suursäkin rakenne voidaan räätälöidä asiakastarpeen mukaan.
 39. Mitä ovat elintarvikekelpoiset suursäkit? Elintarvikekelpoiset suursäkit ovat valmistettu käytettäväksi elintarviketeollisuudessa elintarvikkeiden pakkaamiseen. Elintarvikekelpoiset suurmäkiimme valmistetaan AIB tai BRC sertifioiduissa tehtaissa. Näin ei välttämättä ole jokaisella toimijalla, jolloin suursäkit eivät ole virallisesti elintarvikehyväksyttyjä. Elintarvikekelpoiset suursäkit valmistetaan puhtaissa tiloissa välttäen lattiakosketusta, langanpäät kuumakatkaistaan, säkit imuroidaan, tarkastetaan valopöydällä ja pakataan kiristekalvoon. Mikäli vaatimukset puhtauden suhteen ovat korkeat, tulevat elintarvikekelpoiset suursäkit usein kysymykseen myös muille kuin elintarvikkeille.
 40. Onko yrityksenne ISO sertifioitu? Ei, yrityksemme ei ole ISO sertifioitu, mutta suursäkkejä valmistavat tehtaat ovat.
 41. Ovatko suursäkkinne ISO sertifioituja? Suursäkki ei voi olla itsessään ISO sertifioitu, mutta suursäkkejämme valmistavat tehtaan on auditoitu ja ovat ISO sertifioituja.
 42. Ovatko suursäkit jäljitettävissä? Kyllä, suursäkkimme ovat jäljitettävissä valmistusaikaan ja tuotantoerään.
 43. Kuinka paljon suursäkki maksaa? Suursäkin hintaan vaikuttavat useat tekijät, kuten koko, rakenne ja muut kustannukset. Lisäksi räätälöityjen suursäkkien osalta voimme tarjota vaihtoehtoja toimitusajan suhteen nopeasti pidempään, joka myöskin vaikuttaa hintaan. Suursäkkien hinta vaihtelee myös PP muovin raaka-ainehintojen mukaan. Teemme mielellämme tarjouksen säkkitarpeellenne.
 44. Mikä on minitilauserä suursäkeille?Minitilauserämme varastostamme löytyville standardisäkeille on 10 kpl ja räätälöidyille puolestaan 100 kpl.
 45. Myyttekö käytettyjä suursäkkejä? Meiltä löytyy tällä hetkellä yhtä käytettyä suursäkkiä, jonka saatavuus tosin vaihtelee. Usein uudenkin suursäkin hinta on kuitenkin alimmillaan lähellä käytettyä.
 46. Kuinka nopeasti onnistuu suursäkkien toimitus? Suursäkkien toimitusaikaan vaikuttavat useat tekijät. Varastostamme voimme parhaimmillaan lähettää suursäkit samana päivänä tilauksesta tai seuraavana arkipäivänä. Räätälöidyille suursäkeille toimitusaika on pääsääntöisesti n. 2-4 viikkoa Euroopassa valmistettuna ja edullisemmin pidemmällä toimitusajalla Aasiasta n. 3-4 kuukautta. Toimitusajat vaihtelevat tehtaittain, joten kerromme mielellämme tarkemmin tarpeenne perusteella ja toimitusaikaan voidaan myös vaikuttaa tarpeen mukaan.
 47. Voidaanko suursäkki paikata? Suursäkin paikkaaminen on mahdollista, mutta emme sellaista suosittele vaan paikkaaminen tapahtuu omalla riskillä ja harkinnalla.